Vertrouwde omgeving
70 eigen klinieken
HBO huidtherapeuten
Erkend door zorgverzekeraars
Vertrouwde omgeving
70 eigen klinieken
HBO huidtherapeuten
Erkend door zorgverzekeraars

Overbeharing, hirsutisme of hypertrichose

Wat is eigenlijk overbeharing? Overmatige haargroei, ook wel hirsutisme en hypertrichose genoemd, verwijzen beide naar een toestand die gepaard gaat met overbeharing. Deze termen worden vaak willekeurig door elkaar gebruikt. Maar dat is echter niet terecht.

Hypertrichose

Bij Hypertrichose is de haargroei sterker dan men zou kunnen verwachten bij vrouwen van gelijke leeftijd en hetzelfde ras. Het gaat hier om de toegenomen haargroei op plekken waar dit in feite normaal is, zoals op de benen, oksels en armen.Ook bij hirsutisme is er sprake van toename van haargroei bij vrouwen. Maar hier gaat het voornamelijk over haargroei op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen een duidelijk zichtbare haargroei hebben, zoals het haargroei van een snor- en baardharen, borsthaar en haargroei laag op de buik. Ook de haargroei op armen en benen is bij hirsutisme meer dan ‘normaal’. Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen zonder onderliggend ziektebeeld bestaan: de beharing betreft een variatie van de normale haargroei.

Komt overbeharing veel voor?

Overbeharing en hirsutisme komen bijzonder veel voor. Ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijdsfase hirsutisme heeft. Deze aandoening is meestal erfelijk bepaald. Soms zijn er hele families die relatieve overbeharing vertonen. Deze sterke beharing komt zowel bij de mannen en de vrouwen in zo’n familie voor. Hirsutisme en overbeharing beginnen meestal aan het eind van de puberteit.

Overbeharing

Wat is de rol van hormonen en hirsutisme

De haargroei wordt voor een groot deel gestuurd door hormonen. Testosteron en andere mannelijke hormonen zijn hierbij belangrijk. Soms is er een verhoogd testosterongehalte in het bloed bij vrouwen met hirsutisme. Maar bij verreweg de meeste vrouwen zijn deze testosteron hoeveelheden echter normaal. Wel is de gevoeligheid van de haren voor testosteron bij vrouwen met aanleg voor hirsutisme vaak verhoogd. Op deze manier kan een normale testosteronspiegel in het bloed bij deze vrouwen toch aanleiding geven tot versterkte haargroei. De haren zijn vaak ook dikker en grover van structuur.

Verwijdering van overtollig haar kan dmv een tijdelijke methodes zoals:

  • Scheren
  • Waxen
  • Ontharingscrèmes
  • Knippen
Permanente ontharing

Kan het beste dmv laserontharing. Laserbehandelingen uitgevoerd door een kwaliteitgeregistreerde huidtherapeut worden zorgverzekeraars vergoed. Vind het meer informatie over laserontharing.

Gratis & Vrijblijvend consult

Neem afscheid van huidproblemen en verwelkom de beste versie van jezelf!
Als nieuwe klant willen we je graag uitnodigen voor een kosteloos en vrijblijvend consult ter waarde van € 45,-. Tijdens deze afspraak zal onze huidtherapeut je huid analyseren en een behandeladvies opstellen. Op deze manier krijg je helderheid over welke behandeling het beste bij jouw huid past, evenals het aantal benodigde behandelingen en de bijbehorende prijzen. Daarnaast zullen we ook onderzoeken of je in aanmerking komt voor een vergoeding, aangezien we met alle erkende zorgverzekeraars samenwerken.
Boek jouw gratis consult
Disclaimer
© 2023 Cosmetique-Totale.nl